Sebahagian dari soalan-soalan lazim Hidroponik

S: Apakah Nutrien-nutrien Hidroponik?

J:Nutrien-nutrien Hidroponik selalunya dari jenis cecair,(kadangkala nutrien jenis tepung). Nutrien ini biasanya membekalkan semua unsur-unsur penting untuk pertumbuhan pokok secara langsung bagi asal-usul tumbuhan anda. Terdapat dua kategori umum nutrien Hidroponik. Berdasarkan Nutrien (nutrien-nutrien penting) dan Additive Nutrien (nutrien tambahan). Dasar nutrien menyediakan kebanyakan unsur-unsur yang penting untuk pertumbuhan pokok. Nutrien bahan tambah ialah zat makanan nutrien tambahan yang membaiki kekurangan kimia atau meningkat pertumbuhan dan rasa.

S: Sila terangkan dengan lebih terperinci pelbagai unsur yang diperlukan dalam pertumbuhan pokok?

J: Sudah tentu. Kira-kira 160 tahun lepas ahli-ahli sains telah menetapkan yang sepuloh unsur yang dikehendaki untuk pertumbuhan pokok. Tiga daripada unsur ini telah disediakan melalui udara dan air: Karbon (C), hidrogen (H) dan oksigen (O). Yang lain, nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), kalsium (Ca), magnesium (Mg), sulfur (S) dan besi (Fe) didapati oleh tumbuh-tumbuhan melalui tanah atau bahantara. Enam elemen-elemen tambahan telah ditentukan perlu untuk pertumbuhan pokok: manganese  (Mn), zink (Zn), tembaga (Cu), boron (B), molibdenum (Mb) dan klorin (C1). Enam elemen ini juga umumnya dibekalkan melalui bahantara. Kebanyakan ‘base Nutrients’ mengandungi semua unsur-unsur ini.

S: Apa itu N-P-K?

J: N-P-K adalah singkatan Nitrogen, Fosforus, & Potassium. Semua ini paling lazim ditemui dalam hidroponik dan nutrien-nutrien tanah. Nombor-nombor ini membantu pengguna untuk menentukan penggunaan dan kekuatan satu zat makanan. Setiap unsur melayan satu tujuan tertentu. Dibawah ialah penerangan ringkas setiap elemen.

N= Nitrogen 79-5 

Nitrogen ialah unsur utama bertanggungjawab untuk pertumbuhan tampang tumbuh-tumbuhan atas permukaan tanah. Dengan bekalan yang baik, tumbuh-tumbuhan hidup dengan tegas dan cepat masak dan kaya dengan dedaun hijau gelap.

P= Fosforus 7- 9-5 

Unsur utama kedua dalam khasiat tumbuhan,fosforus penting untuk pertumbuhan yang sihat, akar yang kukuh, buah dan perkembangan bunga dan lebih kekangan kepada penyakit.

K= Potassium (Potash) 7-9- 5 

Nutrien tumbuhan utama ketiga, kalium oxida penting untuk pembangunan tumbuh-tumbuhan. Ia membantu tumbuh-tumbuhan untuk menentang penyakit-penyakit, melindungi mereka dari sejuk dan melindungi semasa cuaca kering dan mencegah kehilangan air berlebihan.

S: Apakah itu pH?

J: pH adalah ukuran keasidan / kealkalian sesuatu larutan.

S: Bolehkah terangkan ini dengan lebih perinci?

J: Khususnya, pH ialah ukuran hidronium ion H3O+. Ini diasaskan skala logaritma dari 0 hingga 14. Air tulen mempunyai pH 7.0. Jika ph kurang dari 7, larutan berasid. Jika pH lebih besar daripada 7 ia berakali. Kerana skala logaritma dan tidak linear. pH 6 menunjukkan sepuluh kali lebih proton H daripada pH 6.

S: pH apakah yang terbaik bila menanam secara Hidroponik?

J: Julat pH yang terbaik bila menanam secara Hidroponik ialah sekitar 5.5 and 6.5.

S: Bagaimanakah tahap pH mempengaruhi pertumbuhan tanaman?

J: pH ini penting kerana ia melibatkan ketersediaan dan penyerapan 16 unsur ataom diperlukan untuk pertumbuhan pokok. Penyerapan maksimum unsur-unsur ini didapati pada bacaan-bacaan pH 5.5 hingga 6.5. Bila pH jatuh dibawah julat ini kebanyakkan unsur-unsur amkro (N, P, K dan lain-lain) adalah kurang tersediaan dan penyerapan mikronutrien boleh mencapai peringkat toksik.

S: Bagaimanakah anda menukar  pH?

J: pH diselaraskan dengan menggunakan asid untuk mengurangkan nya atau alkali menaikkannya. Hidroponik juga menawarkan pelbagai jenis produk-produk pH Down dan pH Up direka untuk tujuan ini. Banyak asid-asid dan alkali sangat menghakis dan berbahaya, jadi penjagaan sepatutnya digunakan jika menggunakan produk yang tidak dicap untuk penggunaan hidroponik.

S: Berapa kerapkah perlu saya memeriksa tahap pH?

J: Bagi permulaan adalah idea yang baik mengukur pH air anda setiap hari sehingga mengenali sistem anda. Mengukur air anda lalu menambah nutrien. Dalam sejam periksa pH dan sesuaikan. Ulangi proses ini sehingga pH stabil. Banyak  nutrien asas cecair mempunyai penampan pH khas membantu mengekalkan pH baik. Adalah idea yang baik untuk perhatikan air, nutrien dan pH diperlukan bagi memperolehi nilai-nilai yang diingini. Selepas beberapa permulaan anda akan mengetahui berapa dasar atau berasid untuk digunakan bagi keadaan anda. Sering pH berada dalam satu julat elok untuk masa yang agak lama dan kemudian cepat naik atau jatuh bagi satu ekstrim. Ini adalah petanda keperluan melakukan perubahan zat makanan. Jika anda menggunakan air liat, ph mempunyai kecendurangan naikdi atas 7.5. Kadang-kadang ini dapat di nuetralkan dengan asid, walaupun mungkin mempertimbangkan menambah unit osmosis berbalik dalam satu keadaan ekstrem.

S: Berapa banyak pH UP/DOWN diperlukan bagi segelen air?

J: Mulakan dengan satu mililiter segelen. Tunggu 15 hingga 30 minit dan uji air anda sekali lagi. Sering anda hanya perlu 1 hingga 2 ml pH Up/Down setiap gelen air. Anda mungkin perlu tambahan pH Up/Down jika anda mempunyai air liat. Kebanyakan nutrien asas ialah pH timbal untuk memudahkan simpan pH dalam satu julat baik.

S: pH dalam sistem saya menurun bawah 4 selepas mencuci dan menambah air. Bagaimana saya meningkatkan pH dan stabilkannya?

J: Cara termudah ialah terus menambah pH Up. Ini umumnya baik kerena elemen-elemen tambahan yang ditambah ialah ion-ion kalium. Kalium sering unsur tertinggi larutan zat makanan Hidroponik. Kadang-kadang pH bercanggah disebabkan oleh kehadiran satu jumlah besar aktiviti mikrob dalam larutan nutrien. Ini biasanya adalah hasil daripada penyelenggaraan buruk sistem disebabkan zat makanan jarang ditukar atau lain stres. Jalan terbaik mengelak senario ini ialah untuk menyimpan satu sistem yang bersih dengan pemakanan mencukupi.

S: Apakah maksud terma PARTS PER MILLION (PPM)?

J: Ia satu unit biasa ukuran konsentrasi unsur-unsur dalam larutan nutrien. Satu ppm ialah satu bahagian berat mineral dalam sejuta bahagian larutan (air).

S: Apakah TDS atau EC meter ukur?

J: Kekonduksian electrik (EC) nutrien zat makanan anda dari keputusan ion-ion mineral apabila meter dikena voltan elektik. Nilai PPM larutan natrium klorida berlaku untuk menjadi hampir separuh daripada nilai kekonduksian (dalam microSiemens / cm) banyak meter mempamerkan kekonduksian sebagai jumlah naCI setara.

S: Bagaimanakah saya menukar bacaan diantara TDS dan EC?

J: Bagi memperolehi nilai TDS natrium klorida, darab bacaan EC (dalam microSiemens / cm) dengan 1000 dan bahagi dengan 2.

Untuk mendapat nilai EC , darab bacaan PPM dengan 2 dan bahagi dengan 1000.

Maka, jika EC anda ialah 1:

1*1000/2= 500 ppm.

Dan jika ppm anda ialah 500:

500*2/1000= 1 EC

S: Mengapakah kekonduksian larutan zat makanan penting?

J: kekonduksian ialah ukuran kekuatan larutan nutrien. Lebih tinggi kekonduksian, lebih terlarut pepejal-pepejal dalam larutan. Tumbuh-tumbuhan halus, keratan dan anak-anak benih boleh menikmati baja bakar jika kekonduksian terlalu tinggi. Sebaik sahaja tumbuh-tumbuhan mula tumbuh, mereka perlu larutan nutrien lebih kukuh, jadi kekonduksian mesti ditambah dengan menambahkan zat makanan pekat. Setengah tumbuh-tumbuhan suka kekuatan zat makanan lebih lembut, sementara lainnya membesar lebih baik dan menghasilkan buah berkualiti lebih baik dengan satu kepekatan lebih tinggi. Adalah penting anda mengetahui tahap EC atau peringkat PPM dikehendaki oleh tumbuhan tertentu anda..

Advertisements

Tag:, , , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: