Soalan Lazim Hidroponik

S: Bagamanakah kekonduksian mempengaruhi pertumbuhan pokok?

J: kekonduksian sebenarnya adalah satu ukuran nurien dalam larutan. Kekonduksian rendah menandakan satu kepekatan nutrien rendah, yang biasanya berkesudahan kekurangan nutrisi dan kadar-kadar pertumbuhan yang lembap tanaman anda. Kita boleh melihat keadaan, sebagai kekonduksian lebih tinggi ialah lebih banyak makanan untuk tumbuh-tumbuhan anda. Bagaimanapun, berhati-hati tahap tinggi ini boleh membakar atau membunuh tumbuhan itu.’Truncheon’ penguji EC / PPM ialah keluaran yang membantu menentukan tahap EC / PPM dalam takungan anda.

S: Berapa pentingkah kualiti air dalam Hidroponik?

J: Air mengandungi terlalu banyak kalsium dan magnesium (dipanggil air liat) boleh mengujudkan masalah serius. Hubungi pembekal air perbandaran anda yang dapat menyediakan anda dengan satu nalisis bekalan air anda. Jika anda menggunakan air perigi, banyak makmal boleh menyediakan anda dengan satu analisis jika anda menghantar mereka satu sampel. Jika garam terlarut dalam bekalan air anda berukuran 200PPm atau lebih, kami mencadangkan anda mendapat analisis air untuk menentukan kandungan kalsium. Kalsium berlebihan ialah faktor utama dalam penentu jika air anda liat. Jika analisis bekalan air anda mendedahkan yang kandungan Kalsium bekalan air anda lebih besar dari 70 ppm (mg/liter) anda perlu menggunakan ‘Hardwater FloraMicro’. ‘Hardwater FloraMicro menyediakan tumbuh-tumbuhan sedang membesar dengan pantas dengan kombinasi ‘chelated micronutrien’ secara unik dirumuskan untuk syarat-syarat hardwater. Pilihan lain adalah mengumpul air hujan, memasang sistem penapisan osmosis berbalik atau gunakan air tulen. Jangan gunakan air mineral atau mataair, yang boleh mengganggu imbangan larutan nutrien atau malahan jadi toksik bagi tumbuh-tumbuhan.

 

S: Air saya diklorinkan adakah ini satu masalah?

J: Klorin adalah unsur teramat meruap: ia mengering sebaik sahaja ia terdedah pada udara. Apabila larutan nutrien sampai pada akar-akar, klorin telah mengewap hilang.

S: Saya faham akar juga memerlukan pksigen, bagaimanakah akar-akar mendapatkan nya?

J: Sebuah sistem Hidroponik yang berfungsi dengan baik, akar-akar menerima oksigen dari udara yang mengelilingi mereka, serta dari oksigen yang dilarutkan dalam larutan nutrien. Bahantara sesuai boleh memainkan peranan penting dalam proses ini. Dalam banyak sistem Hidroponik pam angin juga digunakan untuk mengepam oksigen ecara langsung bagi akar-akar tumbuhan itu.

S: Bagaimana pula dengan suhu air?

J: Suhu larutan sepatutnya dalam lingkungan 65 hingga 80 darjah Fahrenhait ( 18-26 darjah Celsius). Sebelum dicampurkan air dalam takungan. Tumbuh-tumbuhan tidak suka perubahan suhu mendadak, terutama sekali pada zon akar. Pemanas akuarium boleh digunakan untuk memanaskan larutan nutrien dalam musim sejuk dan pendingin untuk menenangkan larutan dalam musim panas jika suhu tinggi menjadi satu masalah.

S: Adakah saya perlu menggunakan racun perosak, jika perlu jenis apa?

J: Umumnya persekitaran tertutp memerlukan kurang racun perosak kerana persekitaran yang terkawal berbanding kebun luaran. Tanaman Hidroponik  menghapuskan binatang perosak dari tanah. Jika binatang perosak menjadi masalah anda boleh memilih menggunakan sabun racun serangga, pyrethrums dan dalam kes tertentu menggunakan serangga berguna. Kawalan ini akan betul-betul selamat untuk digunakan pada tanaman-tanaman yang boleh dimakan dan juga selamat pada persekitaran.

S: Adakah udara segar mustahak?

J: Pengudaraan sering tidak dilihat sebagai satu masalah. Tumbuh-tumbuhan menyerap nutrien apabila molekul-molekul air dalam daun-daun bernafas (iaitu sejat). Lebih baik pengudaraan membantu kadar transpirasi tinggi, di terjemahkan ke dalam satu kadar lebih besar pengambilan nutrien. Ingat pengudaraan maksud penyalinan udara, bukan sahaja bertiup ia sekitar bilik itu (edaran). Pengudaraan ialah kitaran bertiup (atau sedut) udara segar ke kawasan tanaman anda menarik (atau menolak) udara lama keluar. Pertukaran udara segar juga membawa masuk CO2 semula jadi untuk tumbuh-tumbuhan anda bernafas. Tambahan pula pengalihan udara yang betul ialah faktor utama dalam memelihara suhu sesuai dan tahap-tahap kelembapan.

S: Apakah batu ‘LECA’ (Bebola Hydro)?

J: LECA singkatan untuk Lightweight Expanding Clay Aggregate. Ini adalah kerikil lempung digunakan dalam Hidroponik sebagai bahantara menyokong tumbuhan itu. Mereka adalah lengai secara kimia , tidak menjejaskan pH dan menyediakan saliran cemerlang. Mereka dibuat dari satu jenis utama lempung yang dipanaskan pada suhu yang tinggi menyebabkan ia keluar macam bertih.

S: Apa itu ‘Rockwool’?

J: Rockwool ialah subtrat yang diperbuat oleh batu cair, penyemperitan ia dalam bentuk benang lalu ditekan ia kedalam blok-blok span. Untuk maklumat lengkap tentang rockwool sila lawat sesawang saperti dibawah.   http://www.hydroponics101.com/

Advertisements

Tag:, , , , , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: