Memangkas Pohon Tomato

Bagaimana menguruskan tanaman anda untuk kesihatan yang lebih baik dan buah yang lebih baik?

 

Tomato adalah kilang gula bertenaga suria. Untuk bulan pertama, semua gula yang dihasilkan diarahkan untuk pertumbuhan daun baru. Selama tahap ini, tanaman tomato tumbuh sangat pesat, dua kali ganda saiz mereka setiap 12 hingga 15 hari. Akhirnya, tanaman membuat gula lebih dari hujung tumbuh tunggal boleh menggunakan, yang isyarat pokok untuk membuat cabang baru dan untuk berbunga. Hal ini biasanya berlaku selepas 10 hingga 13 daun telah berkembang, pada masa tanaman adalah 12 hingga 18 inci tinggi. Dalam beberapa minggu ke depan, seluruh karakter perubahan tanaman tomato. Jika tidak disokong, peningkatan bobot buah-buahan dan mengisi beberapa cabang samping memaksa tanaman untuk berbaring di tanah. Setelah batang utama adalah mendatar, ada kecenderungan meningkat menjadi cabang. Jika dibiarkan sendiri, pokok tomato kuat tak tentu dengan mudah dapat merangkumi 4 X 4-kaki dengan sebanyak 10 dahan, setiap satu berukuran 3 hingga 5 meter. Pada akhir musim, itu akan menjadi,dipandang tak tertembus, kusut, berserabut dan penyakit

Pemangkasan dilakukan untuk struktur tanaman dan kesihatan

Dengan tomato, kita ingin memaksimumkan kecekapan fotosintesis dan meminimumkan risiko penyakit. Ini paling baik dengan memastikan bahawa setiap daun mempunyai banyak ruang dan disokong dari tanah. Ketika pokok tomato terletak di tanah, atau ketika pertumbuhannya sangat padat, banyak daunnya dipaksa ke tempat teduh kekal, sangat mengurangkan jumlah gula yang mereka hasilkan. Jika daun menggunakan gula lebih dari membuat, yang pada akhirnya akan kuning dan gugur. Dahan dipangkas dan tanaman mempertaruhkan akan menghasilkan buah yang lebih besar dua hingga tiga minggu lebih awal dari terdahulu.

Sepohon pokok tomato berbatang tunggal dipangkas dan disokong dengan betul menyajikan semua daun kepada matahari. Sebahagian besar gula yang dihasilkan akan diarahkan ke buah yang sedang membesar, kerana satu-satunya persaingan adalah pucuk tunggal pokok. Hasilnya adalah buah besar yang terus dihasilkan hingga pokok matang. Jika lebih batang dibenarkan untuk mengembangkan, beberapa pengeluaran gula berharga dialihkan dari buah tumbuh troubleshooting berganda. Buah pengeluaran, walaupun melambat, tidak pernah berhenti. Hasilnya adalah bekalan hampir terus-menerus sepanjang musim buah-buahan. Secara umum, lebih batang bererti buah lebih tetapi lebih kecil, yang dihasilkan kemudian dalam musim ini. (Ini jauh lebih rendah pada applikasi untuk menentukan tanaman, kerana musim mereka tumbuh singkat dan tempoh berbuah yang ditetapkan. Oleh kerana itu pemangkasan diperlukan)

Pemangkasan juga mempengaruhi kesihatan tanaman. Daun tanaman dipangkas dan disokong mengeringkan lebih cepat, sehingga bakteria dan kulat patogen mempunyai lebih sedikit kesempatan untuk menyebar. Tanah kurang bertanggung jawab untuk splash ke atas pokok tersebut. Intinya: tanaman Tegak mempunyai lebih sedikit masalah dengan bintik-bintik daun dan buah busuk kerana daun mereka tetap kering dan bebas dari tanah patogen-sarat.

Cara anda memilih untuk memangkas dan menggunting tanaman tomato anda akan mempengaruhi bagaimana anda menjarak tanaman anda, serta kaedah terbaik sokongan. Tidak ada cara yang tepat untuk melakukannya. Sebaliknya ada beberapa pola yang baik untuk diikuti.

Terdapat dua cara untuk berurusan dengan dahan yang tidak ditakdirkan untuk menjadi batang. Yang paling sederhana adalah untuk mencubit seluruhnya; “. Pemangkasan sederhana” tidak menghairankan, ini disebut Hal ini harus dilakukan ketika dahan itu masih kecil dan lazat. Muat asas di antara ibu jari dan jari telunjuk dan membongkok kembali dan sebagainya. Dahan itu harus terputus, menghasilkan luka kecil yang akan sembuh dengan cepat. Elakkan memotong dahan dengan menggunakan pisau atau gunting, kerana tunggul yang dihasilkan boleh menjadi mudah dijangkiti. Setelah dahan menjadi terlalu keras dan kasar untuk snap off, bagaimanapun, anda perlu menggunakan pisau. Saya cadangkan bilah pisau cukur.

Dalam pemangkasan Missouri, anda cubit keluar hanya hujung dahan, membiarkan satu atau dua daun tetap. Keuntungannya adalah bahawa tanaman ini memiliki keluasan lebih daun untuk fotosintesis dan untuk melindungi buah berkembang dari matahari-melepuh. Kerugiannya adalah bahawa penghisap baru mau tidak mau mengembangkan sepanjang sisi batang, menambah pekerjaan pemangkasan masa depan anda.

pemangkasan Missouri diperlukan ketika hal-hal telah tidah terkawal oleh tangan. Ketika anda sedang berhadapan dengan dahan yang besar, lebih baik untuk mencubit dari hanya hujung daripada memotong semuanya berhampiran dengan batang utama. Untuk satu hal, jika terkena penyakit, ia lebih jauh dari batang utama. Dan untuk yang lain, membuang hanya puncak tumbuh kurang kejutan untuk tanaman daripada membuang sekaki atau sehingga batang samping. Dahan tumbuh sangat cepat selama bulan-bulan musim panas. Ini memang situasi yang menguji penyelesaian seseorang. Ini membantu untuk mengetahui dahan sisi yang asal memulakan di akhir musim akan selalu kurus dan menghasilkan buah kurang mutu. Anda perlu tiada berperasaan dan membuang hujung mereka semua.

Bagaimana mengikat tomato

Setelah bermula berbunga, semua tanaman rambat tomato harus diikat untuk menyokong mereka. Walaupun kuat, tanaman ini juga mudah rosak, jadi berhati-hati dalam cara anda mengikat mereka dan apa yang anda gunakan. jalur kain bekerja dengan baik selama mereka tidak terlalu tua dan usang. Potongan stoking menyebabkan kerosakan paling minima untuk tanaman, tetapi tidak ramah lingkungan. Benang minimal 1 / 8 inci tebal, atau yang lain itu boleh memotong batang tomato.

Ada dua jenis ikatan. Jalinan hubungan langsung ke atas pertumbuhan tanaman, dan hubungan yang menyokong tetap di sana. Kaki atas sebuah batang tomato, atau pucuk, sangat lazat dan mudah patah, melainkan perlu diarahkan ke atas, lembut. Aku melilit sepotong benang pendek sekitar pertengahan pucuk, silang di atas pada dirinya sendiri, dan mengikatnya longgar untuk menyokong. Jumlah yang dihasilkan- bentuk lapan mengurangkan peluang batang lembut akan bergesel menyokong dan mendapatkan lebam.

Buah akan membentuk sepanjang batang ini. Jika kiri ke peranti yang ikatan latihan longgar, berat buah akan menarik hubungan kebawah tiang. Akhirnya, batang akan membongkok dan kusut. Mujurlah, apabila batang dewasa, ia mengeras; bagi buah masa membesar, batang boleh membiarkan dasi ketat. Untuk menyokong kluster buah seperti mengisi dan berat keuntungan, saya loopkan  sepotong benang, 12 hingga 18 inci, sekitar batang tepat di atas buah cluster, mencipta kain gendongan. Lalu saya perlahan menariknya untuk mengambil berat dari batang. Saya membungkus benang dua kali di sekitar kawasan ini, dan tegas mengikat ke saham 6 hingga 10 inci lebih tinggi daripada titik keterikatan pada pokok rambat. Untuk menjaga mengikat dari tergelincir, saya simpul di bawah titik di mana selempang memenuhi tiang.

Advertisements

Tag:, , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: